Ženy začněte boxovat

Box se stal za poslední dobu velmi moderní alernativou k různorodému pohybu.

Tento sport byl u nás vždy velmi oblíbený, boxerská utkání bývala prestižní společenskou událostí. Kdo v Praze nechodil na box do Lucerny, jako by nežil. Nyní se to opět, zásluhou několika boxerských nadšenců, pomalinku vrací.

 

Je to sport, kde zapojíte nejen všechny svalové skupiny rovnoměrně, nedochází tak k dysbalancím, jako u jiných sportů, ale také musíte zapojovat mozek.

Boxer musí umět přemýšlet a rychle reagovat. A to na tom sportu miluji. Není to o agresi, je to o eleganci.

A proč by měly ženy začít s boxerským tréninkem? Hovořme o tréninku, nikoliv soutěži. Protože je to opravdu velmi pestrý, zábavný sport, při kterém se tělo tvaruje velmi souměrně a změny jsou brzy viditelné. O blahu na psychiku snad ani psát nemusím. A navíc, na box obvykle chodí spousty krásných mužů, tedy i estetika si přijde na své.

Pokud pravidelně sportujete, ale přijde vám váš pohyb už jednostranný, zkuste ho oživit boxem. Jde o komplexní protažení těla, při kterém nejen, že vybijete energii, ale spálíte také hodně kalorií.

Jak říká můj tchán potápěč jen boxer a nádechový potápěč ví, jak může být 30 vteřin dlouhých.

A jaké jsou tedy výhody boxování?

Komplexnost

Jde o ideální způsob, jak protáhnout celé tělo. Box prospívá nejvíce kardiovaskulárnímu systému a plicím. Napomáhá soustředění, posílení celého těla a v neposlední řadě k redukci váhy. Protože je to opravdu velmi pestrý, zábavný sport, při kterém se tělo tvaruje velmi souměrně a změny jsou brzy viditelné.

Doplňkové kardio

Pokud v rámci kardia rádi běháte, ale chtěli byste občas změnit typ sportu, box je ideální způsob. Jeho alternativ je více. Můžete začít boxovat do pytle, začít boxovat s trenérem nebo si vyhlédnout skupinové lekce.

Minimum potřeb

Pro začátek vám stačí pouze stahováky na zápěstí a klasické oblečení do tělocvičny. Speciální rukavice a boty budete potřebovat, až se stanete o trochu více pokročilejšími.

Věkově neomezeno

S boxem můžete začít kdykoliv, ať už váš věk končí na „náct“ nebo „cet“, věkově to jde neomezeně. Stačí pouze chtít a mít alespoň základní fyzickou zdatnost. Do pokročilejšího stádia se dostanete velmi rychle, i když jste se zrovna zvedli z pohovky.

Šťastné endorfiny

O hormonech štěstí, které se vyplavují během sportu, je všeobecné povědomí. U boxu se samozřejmě dostavují také. Vzhledem k jeho bojovnější povaze  můžete mít jistotu, že ať už se na sportovní výkon vydáte v nejrůznější náladě, velmi rychle na všechno zapomenete a budete odcházet s čistou hlavou.

Já vždy s oblibou říkám že při boxu opravdu nestihnu myslet na to, co uvařím manželovi k večeři.

Jaké chyby při boxu ženy často dělají?

Nemyslím si, že ženy dělají nějakou specifickou chybu. Spíše se tréninku zbytečně obávají. Ale ze zkušenosti vím, že ženy se dokáží na tréninku mnohem více „zakousnout“, když něco chtějí dokázat. Muži obvykle odpadnou dříve.

Tak se nebojte a přijďte si zaboxovat třeba právě ke mně. A ano, zapotíte se, ale zvládnete to a hlavně když vás to chytne, budete chtít chodit častěji.

Článek byl inspirován rozhovorem s Terezií Krejbychovou trenérkou a mezinárodní rozhodčí olympijského boxu.

 

Adela Kiss
Zvedám lidi ze židlí a na pomoc si beru chodidla.Můj příběh si přečtěte zde>>|
  • Nejnovější články
  • Kategorie